Taloussanomat kertoo energiansäästölamppujen ja hehkulamppujen vastaavuudesta:

Tavallisimmin energiansäästölamput ovat 11- tai 15-wattisia. Pienempi vastaa 60 watin ja suurempi 75 watin hehkulamppua. Jos 60-wattisen korvaa 11-wattisella, ei valon määrä kuitenkaan välttämättä vastaa totuttua. Luukisen mukaan tämä johtuu siitä, että eri lamput tuottavat valoa eri määriä.

Valon voimakkuus ilmoitetaan luumeneina ja se ilmenee pakkauksesta LM-lyhenteen vierestä. Esimerkiksi 60-wattinen hehkulamppu tuottaa noin 700 luumenia, mutta 11 watin säästölamppu vain 550 luumenia. 15 watin säästölampussa on 900 luumenia.

Siis hetkinen. Ensin sanotaan, että 11 W es-lamppu vastaa 60 W hehkulamppua. Sitten perään sanotaan, että 11W hehkulamppu antaakin 150 lm vähemmän valoa. No, jos ne eivät kerran valon määrällä mitattuna vastaa toisiaan, niin miten ne sitten vastaavat?

Uskon, että juuri tämä markkinointitapa on syynä monien ihmisten inhoon es-lamppuja kohtaan. Kaupassa on katsottu, että 11 W lamppu vastaisi 60 W hehkulamppua. Sitten kotiin ja uusi lamppu kattoon. Valot päälle ja ohhoh, olipa hämärää.

Älkää siis ikinä ostako 11 W es-lamppua 60 W hehkulampun tilalle. Ostakaa niin iso es-lamppu, kun vain valaisimeen saatte järkevästi mahtumaan. Valomäärän suhteen joku 15 W lamppu alkaa jo vastata 60 W hehkulamppua, mutta jos ostat 18 tai 20 W lampun, säästät yhä sähköä ja saat kaupan päälle lisää valoa.