"No mitäs meinaat tehä juhannuksena?" Jos et ole tähän kysymykseen vielä törmännyt, niin tällä viikolla tulet varmasti törmäämään. On se niin väärin että on tällaisia pakkojuhlia niinkuin juhannus, uusivuosi, wappu ja mitä näitä nyt onkaan. Ei mulla juhlimista vastaan mitään ole, mutta sitä mä en ymmärrä että olisi pakko kehittää jotain spektaakkelimaista tai tavallisuudesta poikkeavaa. Miksi juhannusviikonloppua ei muka voisi viettää samoin kun tavallista viikonloppua?

Paras esimerkki pakkojuhlimisesta oli tämä millennium, jota useimmat eivät edes osanneet kirjoittaa oikein. Millenniumin kanssa taisi vaan käydä niin että ihmiset kyllästyivät millennium-vouhotukseen ja viettivät ihan piruuttansa mahdollisimman normaalin uudenvuoden.

Useimmat suomalaiset pitävät juhannusta vuoden suurimpana juhlana ja teekkareillakin se varmaan tulee heti vapun jälkeen. Mikä juhannuksessa sitten viehättää? Onko se nyt sitten niin hienoa istua mökillä hyttysten syötävänä ja odottaa että jospa se keskiyön aurinko sittenkin tulisi sadepilvien takaa näkyviin.

Juhannushan on sitäpaitsi hiton vaarallista aikaa. Normaali helsinkiläisperheen juhannushan menee siten että ensin könnätään ruuhkassa kehä kolmosen ulkopuolelle ja sen jälkeen ajetaan 600 kilometriä kaasu pohjassa hirviä väistellen mökille. Eikä ajamiseen keskittymistä helpota yhtään perheen lapset jotka Mannerheimintien vaihduttua Hämeenlinnan moottoritieksi alkavat kysellä, että joko me ollaan Kuhmossa. Kun vihdoin päästään mökille, alkaa todellinen survival game. Ensin pannaan sauna palamaan, ja jos pelkästään kiuas syttyy, kuollaan häkämyrkytykseen. Tai jos ei kuolla, hypätään kuumasta saunasta suoraan pää edellä kiveen. Vaikka hyppääjä olisikin niin kännissä ettei osukaan kiveen ja onnistuu vielä uimaan takaisin laiturille, ei juhannuskuoleman uhka ole vieläkään kadonnut. Jossain vaiheessa ne 20 juotua olutta haluavat tulla pois. Tällä kertaa kuitenkin vielä normaalireittiä. Naiset ovat yleensä sen verran fiksuja että etsivät jonkin vessan tapaisen, mutta miehillä on kumma pakkomielle päästä keskelle järveä isoisän vanhalla puuveneellä tyhjentämään rakkoaan. Tarvitseeko edes kertoa kuinka siinä käy. Yksi varma hengenlähdön paikka olisi myös tämä ei-pohjalainen tapa polttaa kokkoja juhannuksena. Yleensähän juhannuksena on kuitenkin joko niin kuivaa ettei hullukaan tohdi kokkoa sytyttää, tai sitten sataa niin paljon vettä ettei kokkoa saa syttymään edes napalmilla. Vaikka juhannuksen vaaroista selviäisikin, on paluumatkalla vielä loistavat mahdollisuudet törmätä hirveen, tukkirekkaan tai Rantarockista palaavan nuorisojoukon Corollaan. Tässä käytin esimerkkinä helsinkiläisperhettä, mutta samanlaista sakkia me ollaan kaikki.

Yllättäen Alueuutisten eilisessä (Sunnuntai 18.06.2000) numerossa oli gallupkysymyksenä: "Miten vietät juhannuksen?" Alueuutiset ei ollut tehnyt gallupistaan ollenkaan tilastollista yhteenvetoa joten mun kai se on nyt pakko tehdä. Kyselyyn osallistui viisi(5) ihmistä. Jos oletetaan että he kaikki olivat helsinkiläisiä ja kun tiedetään että Helsingissä on noin 500.000 asukasta, yksi vastaaja vastaa vastaa noin 100.000 ihmistä. Näillä oletuksilla on helppo laskea että 300.000 helsinkiläistä lähtee kavereiden kanssa mökille ja 100.000 viettää jussin perheen kanssa. Siinä ei ole mitään yllättävää, mutta on varsin mielenkiintoista että Alueuutisten viidelle henkilölle tekemän gallupin mukaan sadalla tuhannella helsinkiläisellä on Etelä-Afrikassa asuva sisko joka tulee kahden tyttärensä kanssa Suomeen juhannukseksi grillaamaan ja viettämään muan merkeissä. Tämähän tarkoittaa sitä että juhannusalusviikolla Helsinki-Vantaan kentälle saapuu 300.000 Etelä-Afrikan suomalaista! Luojan kiitos 300.000 helsinkiläistä lähtee alta pois kavereiden mökille, ja näin ollen Helsingin asukasmäärä pysyyn juhannuksen ajan vakiona. Täytyy vaan toivoa että Atria ja muut suuret lihatalot ovat ottaneet huomioon tämän Etelä-Afrikasta saapuvan 300.000 hengen grillaajajoukon laskiessaan juhannuksen makkarakulutusta.

Kaikesta huolimatta toivon oikein mukavaa juhannusta kaikille tämän lukeneille!