Kopioin YLE:n uutissivuston jutun poikkeuksellisesti kokonaan tuohon alle, koska teksti ehti kadota jo varsinaiselta uutissivulta. Mobin puolelta tuo vielä löytyi. Eipä pääse katoamaan bittiavaruuteen.

YLE 01.03.2010:

Aikuisten pelot vievät lapsilta leikin

01.03.2010 6:38 (päivitetty 01.03.2010 6:38)

Lapsilla on yhä harvemmin tilaisuus vapaaseen leikkiin. Ylihuolehtivat nykyvanhemmat kasvattavat turvaistuin sukupolvea, jonka elinpiiri on kapeampi kuin koskaan.

Yhä useampi lapsi on aikataulutettu kuljetuksineen valvottuihin harrastuksiin. Pihaleikit alkavat olla heille vieraita.

Erikoistutkija, ympäristöpsykologi Marketta Kyttä Aalto yliopiston Teknillisestä korkeakoulusta sanoo, että lapsen pitäisi liikkua ja leikkiä mahdollisimman paljon omin neuvoin ja kavereiden kanssa, jotta hän kehittyisi fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti.

- On jo paljon näyttöä siitä, että leikki-ikäisten elinpiiri tahtoo rajoittua jopa neljän seinän sisälle tai vain kotipihalle. Vielä pari vuosikymmentä sitten leikki-ikäiset huitelivat pitkin pihoja jopa kuuden kilometrin päässä kotipihalta, sanoo Kyttä.

Aikuisten pahasta maailmasta on tullut lasten arkipäivää.

- Monet vanhemmat ehkä ajattelevat, että lasten ympäristöstä pitää putsata kaikki riski pois, se pitää tavallaan pehmustaa lapsia varten. Kyse ei ole vain sisätilojen vaarojen poistamispyrkimyksestä, vaan myös siitä, että ulkona lapset voivat korkeintaan leikkiä pienillä aidatuilla alueilla, jossa on kaikki mahdolliset turvanäkökulmat otettu huomioon.

Lapset eivät ole vuosikymmenten saatossa mihinkään muuttuneet. He tarvitsevat omaa vapautta liikkumiseen, muistuttaa Marketta Kyttä:

- Lasten ylisuojelu on tosi ongelmallista. Miten heistä voi kasvaa katuosaajia, jotka tunnistavat riskit, kun niitä tulee vastaan?

Tutkimusten mukaan leikki-ikäisten suomalaisten kaupunkilaislasten mielestä mukavimmat paikat ovat koulujen ja päiväkotien pihat ja leikkikentät.

YLE Uutiset / Ritva Säilä

Kyllähän sitä aika vapaasti on tullut liikuttua pienenä. Mutta ehkä se maailmakin oli silloin parikymmentä vuotta sitten erilainen. On myös aika suuri ero siinä, päästetäänkö tenava kotoa kuuden kiometrin päähän maaseudulla vai kaupungissa.