Olenkohan vain jotenkin normaalia hätäisempi, vai mistä johtuu mua ärsyttää aivan suunnattomasti ihmiset jotka hitaalla toiminnallaan kuluttavat kallista aikaani erilaisissa jonoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Joillakin ihmisillä tuntuu olevan aivan suunnaton tarve niin sanottuun nysväämiseen. Enkä nyt todellakaan tarkoita vanhuksia tai muita fyysisesti rajoittuneita, vaan tavallisia hyväkuntoisia ihmisiä.

Seuraavassa esitän muutamia yleisiä arkipäivän tilanteita ja ehdotukseni tilanteen parantamiseksi.

Pankkiautomaateilla näiden nysvääjien on pakko ottaa tilinsä saldo ensin ruudulle ennen kuin nostavat rahaa. Noston jälkeen he vielä tulostuttavat saldon kuitille, jonka heittävät sen jälkeen kuitenkin välittömästi roskiin.
Ehdotankin, että automaatteihin asennettaisiin ajastin, joka imaisisi kortin automaattisesti minuutin kuluttua kortin sisään laittamisesta. Pankkiautomaatiltahan selviää parhaimmillaan kuudella näppäimen painalluksella (tunnusluku -> pikaotto -> ei kuittia), jolloin suurimmat viiveet tulevat lähinnä automaatin hitaudesta. Ei siihen yli minuuttia mene. Jos menee, niin se olisi sitten henkilökohtainen voivoi. Jos välttämättä haluaa käyttää yksinkertaisten raha-asioiden hoitamiseen yli minuutin, niin ainahan sitä voi mennä pankin konttoriin asioimaan.

Junalipun ostaminen tuntuu olevan monille ihmisille ylivoimainen suoritus. Ainakin Helsingin rautatieasemalla näytti ennen juhannusta siltä, että ihmiset alkavat vasta myyntiluukulle päästyään miettiä matkansa määränpäätä. Ei luulisi olevan niin hankalaa katsoa aikataulusta etukäteen junaa jolla menee, ettei tarvitsisi sitä enää tiskillä ruveta arpomaan.
Valitettavasti tähän ongelmaan onkin huomattavasti hankalampi keksiä ratkaisua. Ehkäpä ainoa keino on lisätä yläasteiden opetussuunnitelmiin pakolliseksi kurssi jossa opetetaan lukemaan aikataulukirjaa. Valitettavasti tulokset olisivat nähtävillä vasta vuosien päästä.

Pikaruokaloista saa harvemmin varsinaista pikaruokaa, koska jonottamiseen menee aina niin jumalattoman kauan. Tämä johtuu osaksi siitä että arvotaan vasta tiskillä että mitä syödään, vai syödäänkö ollenkaan, ja osittain siitä että tilataan aivan käsittämättömän monimutkainen annos. Kestäähän siinä kauan kun tilataan kaiken maailman salaatit ja idut sun muut lisukkeet.
Mutta ei hätää, olen keksinyt ratkaisun tähänkin ongelmaan. Hampurilaisravintoloissa nysvääminen loppuu kuin seinään kun poistetaan vaihtoehdot. Esimerkiksi Hesbuger myisi siis vain kerrosateriaa keskikokoisella kokiksella. Eipä tarvitsisi enää nälkäisenä odotella jonossa!

Julkisen liikenteen sujuvuuden haittaaminen on kuitenkin nysväämisen suurin haitta. Säälittävän hitaita bussikuskeja olen käsitellyt jo aiemmin, joten nyt keskityn lähinnä matkustajiin.
Joillekin ihmisille bussiin nouseminen tuntuu olevan niin hieno kokemus että he haluavat nauttia siitä mahdollisimman pitkään. Parhaiten tämä tietysti onnistuu maksamalla kertalippu tonnin setelillä. Jos kuitenkin sattuu omistamaan kuukausilipun, voi bussiin nousemista hidastaa mukavasti, kun hautaa lipun reppunsa tai käsilaukkunsa pohjalle ja etsii sen sieltä vasta bussin portailla esille. Tällä tavalla bussin liikkeellelähtö voi viivästyä jopa minuutteja jos näitä nysvääjiä sattuu olemaan useamman yksilön lauma nousemassa kerralla bussiin.
Ratkaisu ongelmaan kuitenkin löytyy, kunhan kaikille bussikuskeille on annettu ensin hieman asennekasvatusta. Eli bussikuski tönäisisi tällaisen nysvääjän kylmän rauhallisesti pysäkille kaivamaan lippuaan ja odottamaan seuraavaa bussia ja painaisi kaasun pohjaan ja ovet kiinni. Lisäksi bussikuskit voisivat muutenkin vähän tarkemmin kiinnittä huomiota ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Tällä hetkellähän osalla bussikuskeista on kumma tapa avata ovet vasta kun bussi on pysähtynyt ja lähteä liikkeelle vasta kun ovet ovat on kiinni.

Tiedän että useimmat nysvääjistä eivät ole hitaita tahallaan, vaan pelkkää ajattelemattomuuttaan, joten jos tunnistit itsesi nysvääjäksi, niin parannahan tapasi.