Ilmatieteenlaitos tiedottaa 27.07.2012:
Lauantain aikana maan eteläosaan alkaa virrata helteistä ja kosteaa ilmaa Baltiasta. Ilmavirtaus tuo mukanaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja sunnuntaina ja maanantaina maan etelä- ja keskiosaan.
Myrskyvaroitus.com ennustaa 29.07-01.08.2012:
Energeettistä mantereista ilmamassaa leviää sunnuntain aikana lähes koko maahan. Ennustettu kosteus-instabiilisuuskombinaatio (14 g/kg ja 7 C/km) vaikuttaa historiallisen datan valossa melko harvinaiselta ja viittaa tuhansien salamoiden vuorokausimäärään. Toteuma tulee riippumaan mm. siitä, miten laajalti syvä konvektio pääsee ponnistamaan pinnasta.

Tilanne on suosiollinen ukkospilvijärjestelmien esiintymiselle, joskaan klassiset TS-tyypin järjestelmät tuskin ovat tällä kertaa dominoivana moodina. Etenkin sunnuntaina ohjaavat virtaukset ovat siinä määrin voimakkaita, että ukkospuuskista saattaa aiheutua vahinkoja. Tämän jälkeen pääasiallinen haitta aiheutunee salamoinnista ja sateista.

To-illan ennustemallit olivat vähitellen kääntymässä sille kannalle, että episodi tulisi päätökseen tiistain aikana, kun kylmä rintama pyyhkäisisi Suomen yli itään. Tarkempia tietoja tilanteen etenemisestä on luvassa seuraavissa päivityksissä.

Mikäli ennuste pysyy edes likimain samana, odotettavissa on ylivoimaisesti kesän 2012 merkittävin ukkosepisodi.  

Myrskybongareille on tiedossa mielenkiintoinen viikonloppu!