Internet Explorer 8 on hyvä esimerkki siitä miten käy kun ei noudateta standardeja. Vanhemmat IE:t eivät ole osanneet tulkita tiukasti standardien mukaan tehtyjä nettisivuja oikein. Tästä johtuen monet suuret sivustot on tehty tahallaan "väärin" jotta ne näkyisivät kansansuosiossa olleella IE-selaimella "oikein". Nyt uusi IE8 alkaa vihdoinkin tulkitseman standardin mukaisesti toteutettuja oikein, mistä johtuen aiemmin tahallaan väärin tehdyt sivut alkavat näkyä IE8-selaimella väärin.

Tämän korjaamiseksi IE8:sa on erillinen yhteensopivuustila (vai pitäisikö sanoa epäyhteensopivuustila?) jossa väärin tehdyt sivut näkyvät oikein. Homman helpottamiseksi MS on koonnut listan sivustoista joilla IE8 laittaa itsensä automaagisesti yhteensopivuustilaan, eli tulkitsee sivut siten kuin vanhemmat IE-versiot sen tulkitsisivat. Ko. listalla on jo yli 2400 sivustoa.

Kuulostaako monimutkaiselta? No niinhän se vähän onkin. Juuri tällaisten tilanteiden välttämiseksi standardit on alunperin luotu ja siksi niitä tulisi noudattaa.

Se, että monet standardit ovat aivan älyttömiä ja monet niissä annetut ohjeet ja määräykset ovat vain laitetoimittajien iloksi ja myynninedistämiseksi luotu on sitten kokonaan oman blogipostauksensa asia.