Näin vuoden lopuksi voisi koittaa muistella millainen oli syksyn ja alkutalven sää ja katsoa osattiinko sitä ennustaa jo elokuun lopulla.

YLE:n meteorologi Matti Huutonen kirjoitti Twitterissä 31.08.2011, eli nelisen kuukautta sitten näin:

Matti Huutonen MattiHuu_YLE Matti Huutonen
Tässäpä pari vaihtoehtoista ennustetta syksyn sääksi. Orimattilan sääprofeetta: http://bit.ly/r99DuH ja NOAA http://t.co/MwYZHjQ 

Siltä varalta, että nuo linkit eivät enää toimi, tässä nuo molemmat ennusteet vertailtavaksi.

Ensin Orimattilan sääprofeetta:

Sääprofeetta Ahti Rantanen povaa ensilumen itsenäisyyspäivälle

Ahti Rantanen syksyllä 2011.

Ahti Rantanen uskoo syyssäiden olevan tavallista leppeämpiä.

Kuva: YLE / Asko Hauta-aho

 

Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen arvioi, että syksystä tulee tavallista lämpimämpi. Kunnon lumisateita saadaan odotella aina joulukuulle asti.

Syksystä Ahti Rantanen povaa normaalia lämpimämpää. Syyskuun ensimmäinen kokonainen viikko 36 on poutainen. Poutaa jatkuu täysikuuhun saakka. Rantasen mukaan täydenkuun jälkeen viikolla 37 tulevat sateet, jotka jatkuvat vain hetken.

Viikolle 38 mies lupaa syysmyrskyjä. Seuraavalla viikolla sateet ovat vähäisiä.

Lokakuun säätä Rantanen luonnehtii mukavaksi. Sää on poutaista 6.10. asti, mutta sitten alkavat sadekuurot. Sateet menevät ohi nopeasti, korkeintaan parissa päivässä.

Viikko 41 on sääprofeetan ennusteen mukaan sateinen.

- Jupiter on kuun lähellä ja saturnus lähellä aurinkoa, joten vettä tulee melkein paljon.

Viikon 42 lopussa on myrskyisää ja tuulista. Lokakuun viimeisellä viikolla luvassa on sadekuuroja. Vettä voi tulla paljonkin, sanoo Rantanen.

- Lokakuu päättyy varmuudella sateeseen.

Liukasta luvassa

Marraskuu alkaa leppeän syksyisessä säässä. Sateet ovat mahdollisia. Ilmamassa kylmenee kuun puolivälissä.

- Elisan päivänä eli 19.11. tulee Liisan liukkaat. Sataa ja ilmamassa on aika kylmää, joten keli on liukas. Ihmiset saavat varoa, ettei mene jalkoja poikki.

Sää jatkuu marraskuun loppuun Rantasen arvion mukaan samanlaisena.

Joulukuussa itsenäisyyspäivänä sataa ensilumi.

- Siinä on varusmiehillä paraatioltavat, sillä silloin tulee lunta. Saavat kenraalitkin räpytellä silmiään, sillä lunta tulee oikein kunnolla.

Viikon 50 loppupuolella nousee myrsky. Rantasen mukaan myräkkä pöllyttää lumet ainakin osittain pois.

Jouluaaton aattona ilmamassa lämpenee, uskoo sääprofeetta.

- Lämpiääkö se niin paljon, että se vie joulun päivinä vähäiset lumet pois. On siinä ja siinä, tuleeko valkoinen joulu.

Joulun jälkeen ilman kylmentää kova pakkanen.

Alkuvuoden 2012 sääennusteen Ahti Rantanen tekee joulukuun lopussa.

YLE Lahti

Sitten NOAA

NOAA vuodenaikaisennuste

Kumpi ennuste osui paremmin oikeaan, vai osuiko kumpikaan? Muistia voi virkistää katsomalla Ilmatieteenlaitoksen kuukausitilastoja.

Mielestäni kumpikin meni vähän pieleen. NOAA odotti loppuvuodesta tavanomaista tai vähän kylmempää, kun loppuvuodesta tuli sitten kuitenkin keskimääräistä lämpimämpi.

Sääprofeetta osasi kertoa ympäripyöreästi että syksystä tulee lämmin, mutta syyskuulle ja lokakuulle annetut tarkemmat sade-ennusteet menivät enemmän tai vähemmän pieleen. Liisan liukkaita ei tullut. Ensilumen arvaus osui aika hyvin. Viikon 50 lopulla ei tullut myrskyä, mutta viikon 52 alussa kuitenkin tuli. Joulun lumiennuste meni nappiin, mutta näillä näkymin mitään erikoisen kovia pakkasia ei joulun jälkeenkään ole tulossa.

Yhteenvetona voisi todeta, että NOAA:n lämpötilaennuste meni marras-joulukuulta ihan pieleen. Sääprofeetalla puolestaan ylimalkaiset arvelut osuivat ihan hyvin, mutta yritykset tarkempiin ennustuksiin menivät pieleen.