Käykö sinulle koskaan niin, että tunnistat jonkun kasvot, mutta et millään muista nimeä. Mulle käy niin koko ajan. Pahinta on se, kun joku tulee juttelemaan ja kyselemään kuulumisia, eikä itsellä ole hajuakaan siitä kuka toinen on. Todella noloa, kun joutuu jossain vaiheessa tunnustamaan toiselle, ettei ole aavistustakaan siitä, kuka toinen on ja mitä kautta hänet pitäisi tuntea. Onneksi näin pahoin, ettei edes muista koskaan toista tavanneensa, ei käy kovin usein.

Tutumpi tilanne on, että on joku "hyvänpäiväntuttu" jonka kanssa jutustelee jotain viikoittain, mutta ei muista hänen nimeään vaikka olisi joskus sen kuullutkin. Tuntuu vaan jotenkin hölmöltä, kun ei tiedä toisen nimeä, vaikka olis paljonkin tekemisissä, eikä oikein kehtaa enää nimeä kysyäkään, varsinkin jos se toinen muistaa kyllä sinun nimesi.

Mulla itselläni on ainakin ihan älyttömän huono nimimuisti. Kasvot kyllä muistan, mutta millään ei tahdo muistaa kenelle ko. kasvot kuuluvat. Luin joskus jostakin, että asiasta on tehty oikein tutkimus. Se, että ihmisillä on usein ongelmia nimien muistamisessa, johtuu tutkimuksen mukaan siitä, että kuva kasvoista ja kasvoja vastaava nimi tallentuvat aivoissa ihan eri paikkoihin. Vaikka aivot ovatkin aika fiksu keksintö, ei suunnittelija kuitenkaan ole ymmärtänyt tehdä aivojen tietokantajärjestelmää sellaiseksi, että kasvokuva ja nimi tallennettaisiin samaan paikkaan. Ei siis kannata loukkaantua vaikka joku ei nimeänne muistaisikaan, sillä kyseessä ei ole ihmisen vika, vaan ominaisuus.