HS kirjoittaa Niinisalossa tapahtuneesta ikävästä itsemurhatapauksesta. Varsinaisesti tätä ikävää tapausta en aio kommentoida. Aiheesta on varmaankin sanottu jo kaikki järkevät ja päättömätkin argumentit. Sen sijaan kiinnpostuksen herätti jälleen kerran HS:n arktikkelin keskustelu-osio, jossa nimimerkki Jördis kauhistelee:

Järkyttävä tapus niin vahemmille kun myös kaikille 12.1.09 naloitttaneille alokkaille. Toisaalta en ihmettele tätä tapausta. Poikani aloitti myös viikko sitten Santahaminassa palveluksen mutta neljännen päivän jälkeen hän keskeytti sanoen homaan olevan silkkaa nöyryyttämistä ja ihmisarvon loukkaamista. Ensimmäisenä päivänä tuli varustesäkki kaataa tarkastusta varten ulkona pihalle, jossa oli märäkää. Vaatteet ja petivaatteet kastuivat ja sitten olitiin märissä niin pedissä kuin vaatteet päälläkin.

Minun on kovin vaikea uskoa tuota tarinassa mainittua varusteiden kaatamista märkään maahan. Intissä on yleensä sen verran pikkutarkasti suhtauduttu kaikkien toisarvoistenkin varusteiden kunnossapitoon ja huoltoon, että jos varusmiesjohtaja (alikessu siis) on tosiaankin käskenyt kataa varusteet maahan (eikä esimerkiksi levitetyn sadeviitan päälle), niin luulen että hänen siitä ylemmiltään saama palaute ei välttämättä ole ollut kovinkaan kaunista kuultavaa.

Ja tästähän kaikki vasta alkaa. Alikersantit pääsevät vasta oikein kunnolla vauhtiin ja huutaen kitarisat lepattaen käskyttäen ja nöyryyttäen, haukkumalla ja ivaamall. Näinkö saadaan alokkaat motivoitumaan ja tekemään asiat halutulla tavalla??? Kenen etua tämä ajaa ja ketä tämä jalostaa???

Haukkuminen ja ivaaminen nykypäivän koulutuksessa kun alikessut saavat olla koko ajan sydän syrjällään simputussyytösten pelossa tuntuu myöskin kovin erikoiselta väitteeltä. Vaikka se olisikin totta, niin ääntähän se vaan on. Ei siihen kuole, eikä sitä tule ottaa liian vakavasti. Alikersanttien käyttämää äänenvoimakkuutta ei myöskään ole syytä pelätä. Sotilaan on osattava käyttää ääntä. Tuskin se alikessuistakaan on mukavaa olla illalla kurkku kipeänä ja ääni käheänä, mutta kun ne käskyt on saatava kuulumaan vähän kauemmaksikin taustamelusta huolimatta.

Ensimmäisenä aamuna herätys klo 04:55 ??? Eikö kampanijassa tule herätys klo 06:00, tämä on alokkaiden alistamista ja simputusta. Ruokaa et ehdi syömään, vessassa ei ehdi käymään pesuista puhumattakaan???

Voi herran tähären kun oikein viideltä ollut herätys! Ehkä se on tuossa vaiheessa elämää jo ihan hyvä oppia, että on olemassa jopa sellaisia työpaikkoja, joissa pitää olla jo klo 06:00 pirteänä työntouhussa. Kannattaisi myös muistaa että armeijassa koulutetaan sodan varalle. Ei sodassakaan aina ehdi vessaan eikä pesulle. Nälkäänkään en ole vielä kuullut kenenkään varusmiespalveluksensa aikana kuolleen.

Poikani lähti armeijaan suorittakseen sen mutta ei nöyryytettäväksi. Eikä siellä pitäisi kenenkään alistua mielivaltaiseen toimintaan. Nuoret lähtevät suorittaakseen asepalveluken mutta puolustuvoimilla lienee lähinnä keksiaikaiset tavat kouluttaa näitä nykynuoria. Pitäsiköhän pikkuhiljaa päivittäää koulutusmetodit tähänpäivään sopiviksi, nuoret ovat älykkäitä ja osaavat toella käskyjä ilman hirmuvaltaa käyttäen.

Jos meinaa ettei pää hajoa intissä, niin siihen "mielivaltaiseenkin" toimintaan olisi kyllä syytä oppia alistumaan aika nopeasti. Sotatoimissa kun ei ole hirveästi aikaa pähkäilyyn vaan ryhmänjohtajan ja joukkueenjohtajan käskyt tulee toteuttaa. Tämä ei sulje pois oman järjen käyttöä, kunhan muistaa että päätäntävalta (ja vastuu) on aina sillä lähimmällä esimiehellä. Jos ne jutut tuntuu tyhmiltä, niin niihinhän voi suhtautua huumorilla. Ei siihen kuole, vaikka joskus joutuisi tehdä jotain vastenmielistäkin.

Eikä siis ole ihme jos joidenkin pää ei kestä huutamista, alistamista ja raivoamista ja lopputuloksena on itsemurha. Kamalaa!!!

Ongelmahan tulee lähinnä siinä, jos tämä "huutaminen ja alistaminen" tulee täysin yllätyksenä ja ensimmäistä kertaa elämässä. Jos on 19 vuotiaaksi saanut elää kuin pellossa, niin onhan se kulttuurishokki kun kohtaa ensimmäistä kertaa elämässään tilanteen jossa pitäisikin tehdä niin kuin joku muu käskee. Nykyään tällaiset pahimmat tapaukset pyritään karsimaan jo kutsunnoissa, mutta aina joku astuu palvelukseenkin. He toisin sitten usein keskeyttävätkin ihan alkupäivinä.

Mielenterveysongelmat ovat tietysti asia erikseen, mutta selväpäiselle nuorelle miehelle armeija ei pitäisi olla ylitsepääsemätön paikka. Jos siellä selvisi jo 90-luvulla tällainen pieni ja hintelä mies kuin minä, niin ei se kovin paha paikka voi olla. Nykyäänhän siellä on kaikki pehmeät laskut ja syväjohtamiset, joten oikealla asenteella varusmieheksi menevällä ei pitäisi olla mitään hätää.

P.S: Voisiko allaoleva IL:n otsikko olla enää kovin paljon harhaanjohtavampi?

Ampumavälikohtaus Niinisalossa VAATI KUOLONUHRIN
En minä tuota nyt kyllä ampumavälikohtaukseksi sanoisi.