Tällaista syötiin vuodenvaihteessa

Marinoitu hirvipata

700-800 g hirven lapaa (tai muuta osaa hirvestä)

Marinadi:
2 sipulia
1 porkkana
10 mustapippuria
(10 katajanmarjaa, jos löytyy)
2 laakerinlehteä
3-4 dl huokeaa punaviiniä (Gato Negro toimi hyvin)

Paistamiseen:
2 rkl öljyä tai margariinia (tai voita)

Lisäksi tarvitaan:
1 1/2 tl suolaa (PAN-suolaa tuplamäärä)
3 dl vettä
1-2 maustemittaa valkopippuria
2 rkl sinappia
2 rkl soijakastiketta
2 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
mustaherukka- tai puolukkahilloa

  1. Tarvittaessa siivoa lihasta kalvot yms. ällöttävä. Leikkaa liha n. 3-5 cm paloiksi. Kuori sipuli ja porkkana ja leikkaa ne viipaleiksi. Pane lihat ja kasvikset mausteiden kanssa kulhoon ja kaada punaviini päälle. Sulje kulho tiiviisti ja anna maustua kylmässä vuorokauden verran. Kääntele lihapaloja välillä.
  2. Seuraavana päivänä nosta lihat marinadista ja kuivaa enimmät liemet pois. Ruskista lihapalat rasvassa. Laita lihat pataan ja kaada perään marinadi, vesi, valkopippuri, sinappi ja soijakastike. Laita pata uuniin. 1/2 tuntia 200 astetta ja sitten vielä puolitoista tuntia 150 astetta. Lisää tarvittaessa vettä.
  3. Sekoita vehnäjauhot kermaan ja kaada seos pataan sekoittaen hyvin. Hauduta uunissa vielä kymmenisen minuuttia.
  4. Nautitaan keitettyjen perunojen ja mustaherukka- tai puolukkahillon kera.

Resepti sovellettu Aura Liimataisen "Parasta kotiruokaa" (7. painos, WSOY 2003) kirjasta sivulta 278 löytyvästä reseptistä.