Siis mitä ihmettä? YLE uutisoi Suomen ja Puolan välisestä hävittäjäkauppahankkeesta. Puola olisi halukas ostamaan 16 kpl harjoitushävittäjiä ja Suomessa on nyt kuulemma HW-kalustoa jäämässä käyttöä vaille. Kaikkea sitä näkee, että Suomessakin voi olla ilmavoimilla ylimääräistä kalustoa.

YLEn uutisessa annetaan ymmärtää että jonkin aikaa tehty Hawk-hankinta Sveitsistä olisi näin ollen ollut turha. Näin tuskin kuitenkaann on, sillä nuo 18 Sveitsistä ostettua konetta ja 12 vähiten lennettyä vanhempaa konetta on tarkoitus modernisoida vastaamaan paremmin nykyajan lentokoulutusvaatimuksia. Noin 20 M€ sopimus modernisoinneista on solmittu Patrian kanssa joulukuussa 2006 ja ensimmäiset uudistetut koneet saatiin ilmaan kuluvan vuoden syksyllä. Modernisomatta jää siis 19 konetta, ja luulenkin (ja toivon!) että kauppoja ollaan hieromassa nimenomaan näistä.

Jos Puolalaisille ollaankin myymässä näitä modernisoituja Hawkeja, niin se on mielestäni selvä indikaattori siitä että puolustusvoimissa ollaan jo tosiasiallisesti luovuttu haaveista saada kansainvälinen lentokoulutuskeskus Kauhavalle ja mahdollisesti kansallinenkin harjoitushävittäjillä suoritettava lentäjäkoulutus ajetaan vähitellen alas. Niin että olkaahan nyt uuden Kauhavan päättäjät tarkkana ja seuratkaa mitä koneita Ilmavoimat aikoo myydä, niin saatte vähän käsitystä siitä kauanko puolustusvoimien läsnäolo Kauhavalla jatkuu.

Kannattaa huomioida myös se, että Ilmavoimissa on jo puhuttu Hornet-kaluston seuraajien hankintaprosessin aloittelusta, mutta Hawkien seuraajista ollaan oltu hyvin hiljaa, vaikka nuorimmatkin HW:t on jo pian 20 vuotta vanhoja. Sveitsistä tehdyn lisähankinnan ja Patrialta tilatun modernisoinnin avulla meillä on harjoitushävittäjät vielä noin 10-15 vuotta. Vaikka Ilmavoimat myisikin nyt vain kaikkein vanhimpia hävittäjiä, on Kauhavan tukikohdan jatko siten vaakalaudalla viimeistään tuossa 2015-2020 paikkeilla. Samoihin vuosiin sijoittuu uusien ensilinjan hävittäjien hankinnan kauppojen lukkoonlyöminen. Se onkin sitten sen luokan rahaläjä, että pöydälle saatetaan nostaa yhden lentotukikohdan lakkauttaminen puolustusbudjetin tasaamiseksi.

Lisäys klo 11:10
YLE on tarkentanut juttuaan Lentosotakoulun johtajan Petri Tollan haastattelulla. Tollan mukaan myynnissä on nimenomaan näitä modernisoimattomia käyttöikänsä loppupuolella olevia koneita. Tolla arvelee kaupan jopa parantavan Lentosotakoulun mahdollisuuksia saada kansainvälistä lentäjäkoulutusta. Itse en olisi ihan noin optimistinen. Mielestäni tuo Puolan tahto ostaa omia harjoitushävittäjiä viittaa pikemminkin siihen että puolalaiset haluavat suorittaa lentokoulutuksensa itse. Tässä tilanteessa on toki parempi jos Puola ostaa koneet Suomesta, jolloin todennäköisesti päästään antamaan ainakin tyyppikoulutusta muutamille puolalaiselle lennonopettajille samalla kun säästytään vanhentuvan kaluston romuttamiselta.

Lisäys 11.12.2008
Puolustusvoimien tiedote