Helsingin kauppatorilla on jo pidemmän aikaa ollut ongelmana turhan tuttavalliseksi heittäytyvät lokit. Nyt Helsingin kaupunki on vihdoin tekemässä asialle jotain. Kaupunki aikoo nimittäin teettää ostopalveluna selvityksen siitä, aiheutuuko ongelma joistain tietyistä häirikkölokkiyksilöistä, ja voitaisiinko tilannetta helpottaa nämä häirikköyksilöt poistamalla.

Tällaisilla selvityksillä on toki mukava työllistävä vaikutus, mutta veikkaan että tämäkin selvitys kestää sen verran kauan, että lokit ehtivät jo lähteä syysmuutolle. Selvityksen tulos tulee siis olemaan tyyliä "Lokakuun myötä lokkiongelmat ovat vähentyneet merkittävästi." Entäs sitten jos selvityksessä saadaankin selville, että kyseessä on muutama häirikkölokkiyksilö, joka tahallaan ja omaa pahuuttansa helsinkiläisiä kiusaa? Annetaanko tuntomerkeiksi "valkoharmaa lintu, jonka koivet ovat räpylämäiset, tottelee nimeä Joonatan"?

Vaikka en helsinkiläinen olekaan, haluan silti säästää helsinkiläisten veronmaksajien rahoja antamalla tässä kaupungin kaipaaman selvityksen ja ratkaisuehdotuksen ihan ilmaiseksi.
Selvitys: Kyllä, niitä lokkeja on tosiaan paljon..
Ratkaisu: Ampukaa muutama. Lokki on fiksu parvilintu, ja jos niitä jossain tapetaan, niin ne kyllä vähitellen oppivat paikkaa välttämään.

Kun nyt tuli linnut puheeksi, niin sitä olen myös ihmetellyt, että miksi nykyään niin kauheasti halutaan suojella lokkeja, variksia harakoita ja naakkoja. Eivätkö ihmiset tajua, että nämä kaikki ovat tunnettuja pesärosvoja, jotka syövät muiden lintujen munat ja poikaset. Ylisuuret pesärosvokannat ovat omalta osaltaan aiheuttaneet sen, että pikkulintujen ja riistalintujen kannat ovat jatkuvasti pienenemässä. Tämähän ei ilmeisesti sitten luonnosta vieraantuneita kaupunkilaisvihreitä haittaa. Pääasia on, että satapäiset naakkaparvet saavat olla rauhassa.

LISÄYS 02.04.2007
Ympäristökeskus tiedotti tänään, että kesän 2007 ajan Kauppatorin lokit ovat HY:n Metsäekologian laitoksen tehotarkkailussa. Kuulemma yhtään lokkia ei aiota pyydystää sen kummemmin tutkintaa kuin poistoakaan varten. Edelleen ehdottaisin tuossa ylempänä annettua ratkaisua. Paljon halvempi, yksinkertaisempi ja nopeampi konsti. Toisaalta olisi kyllä mukava itse päästä kesäksi Helsingin palkkaamaksi lokkitarkkailijaksi kauppatorille. Mukavahan se olisi hyvällä palkalla istuskella koko kesä Kauppatorilla tipuja katselemassa.

LISÄYS 07.08.2007
Voi elämän kevät, että voi olla naurettavaa tämä puuhastelu Kauppatorin lokkien ympärillä. HS uutisoi amerikkalaskeksinnöstä käyttää e-pillereitä ongelmalintujen lukumäärän vähentämiseen. Suomalaistutkija ei kuitenkaan usko ehkäisyvalistuksen auttavan lokkien tori-invaasioon. Sen sijaan lokkitutkija ehdottaa: "Kauppatorin häirikköyksilöt voitaisiin ruiskuttaa punaisella värillä, jotta ihmiset osaisivat varoa".
Voi että mä kärsin, kättä mä järsin! Kuka on siirtänyt aprillipäivän elokuuhun? Pian toista vuotta on Kauppatorin lokkiongelman parissa tehty tutkimusta oikein yliopistomiesten voimilla, ja siinäkö on nyt lopullinen ratkaisu? Jos aletaan pyydystämään ongelmayksilöitä maalaamista varten, niin eikö samalla vaivalla voisi vääntää ongelmalokilta niskat nurin? Kaupungin herrat ja yliopistotutkija ovat taas koko kesän vaan istuneet ja ihmetelleet, että mitä tehdä kun lokit paskoo kaikki paikat ja nokkii pikkulapsilta silmät päästä. Olisiko aika kaivaa maalaisjärki kaapista ja alkaa tekemään jotain eikä vain loputtomasti tutkia. Keinot on olemassa jos niitä vaan uskalletaan käyttää.

LISÄYS 08.07.2011
Jaahas, kohta on viisi vuotta kun aiheesta kirjoitin. Uusin ratkaisuyritelmä on estoverkon virittäminen torin ylle. Kuinkahan vaan mahtaa tepsiä. Olen edelleen sitä mieltä, että tuo jo vuonna 2006 ehdottamani ratkaisu olisi edelleen kokeilemisen arvoinen.