Tällä viikolla vietetään kuulemma jotain EU:n uusiutuvan energian viikkoa.

Minähän olen aina kannattanut uusiutuvan energian käyttöä. Meikäläisellekin Fortum työntää linjat kuumana jotain Norppasähköä. Sitä ilmeisesti tuotetaan polttamalla norppia. Norpathan ovat luontaisesti uusiutuvia. Fortum niitä sitten Saimaalta pyytää ja polttamalla tuottaa kaukolämpöä ja sähköä. Ilmankos on Fortumin sähköenergia ja erityisesti siirtohinnat niin kalliit. Ei se varmaan ole halpaa siirtää niitä norpanraatoja sieltä Saimaalta voimalaitosten uuneihin poltettavaksi.

Vähän käy tietysti ne söpöt pörröiset kuutit sääliksi, kun sähköyhtiön miehet niitä jäältä nuijivat hengiltä ja uuniin paiskaavat karvoineen päivineen. Siksi käyttäisinkin ennemmin ydinsähköä. Valitettavasti sitä ei vaan taida olla Fortumin Espoon sähköverkossa tarjolla. Mitäs jos laittaisi oman ydinreaktorin? Ihan pienen vaan, niin että käytety polttoainesauvat voisi palauttaa Lidliin. Lidlissä on sellainen laatikko johon saa palauttaa käytetyt pienparistot ja akut. Kai käytetyn ydinpolttoainesauvan voisi myös laskea sellaiseksi?

Mistähän sellaisen reaktorin saisi? Tai jos tekisi itse. Olenhan sentään lukenut TKK:lla neljä kurssia fysiikkaa. Tosin se kurssi jossa puhuttiin näistä atomeista yms. meni vain niukun naukin ykkösenä läpi. Toisella yrittämällä. Vai olikohan se kolmas yritys? No tentithän ovat myös oppismistilanteita ja olenhan suorittanut yhden opintoviikon fysiikan labrakurssinkin, että kait sitä nyt yhden ydinreaktorin osaisi tehdä. Netistähän löytyy nykyään ohjeetkin.

Ydinpolttoainetta voi olla kyllä hankala saada. Joutuisi kai itse tekemään jonkun takapihalle valtauksen ja kaivamaan uraanit sitten sieltä. Siihen uraanin rikastamiseen käytetään kaiketi jonkinlaista sentrifugia. Ajaisikohan pesukoneen linkousohjelma saman asian?

Tuo ydinenergia voi olla kyllä sittenkin liian vaikea tapaus. Ehkäpä jonkinlainen kaasuvoimalaitos olisi yksinkertaisempi toteuttaa. Kaasuakin mulla olisi tiedossa. Sen verran tuntuu meidän Nuutti-pojalla olevan välillä ilmavaivoja, että kyllä niillä kaasuilla yhden kerrostaloasunnon energiatarpeen helposti kattaisi. Se olisi ainakin taatusti luonnonmukainen tapa tuottaa sähköä.