Maavoimat ovat uusimassa taistelutapaansa ja esittelee sitä Youtubessa. Samaan aikaan kertausharjoituksia kuitenkin vähennetään, ja monet ovatkin huolissaan, että uutta taistelutapa ei pystytä kouluttamaan reserviläisille.

Itse en olisi siitä niin huolissani. Videon perusteella uusi taistelutapa ei yksittäiselle taistelijalle tuo mitään uutta opittavaa. No, onhan siellä nuo hienot teknolelut, mutta eihän noita kuitenkaan ole ole tarjolla kuin joillekin erikoisjoukoille. Me muut mentäisiin edelleen M62-maastopuvussa ja kumisaappaissa. Radiona toivottavasti olisi jo jotain muuta kuin se "venttiseiska".

Sen sijaan kertausharjoitusten vähyys on mielestäni huolestuttavaa lähinnä sen takia, että ilmeisesti varsinaisessa varusmiespalveluksessa ei enää ehditä kouluttaa juuri mitään. Aikoinaan kun lyhin palvelusaika muutettiin 6 kk kestoiseksi sanottiin että koulutusta tiivistetään ja kasarmilla pyörimisen sijaan ollaan paljon harjoituksissa maastossa. Alkuun näin olikin, ja maastovuorokausia 180 vrk:n palveluksesta oli 40-60 kpl. Nykyisessä 5,5 kk palvelusajassa leirillä ollaan enää noin 25 päivänä. Tähän kun lisätään se, että varusveijarit pääsevät lähes joka viikonloppu kotiin, niin alkaahan tuo olla aika lepsua touhua.

Ihmettelen miten maanpuolustus on jatkossa ajateltu hoidettavaksi, kun NATO ei kelpaa ja omiin puolustusvoimiin ei olla valmiita satsaamaan?