Olin hiljattain tyttöystäväni kanssa Itäkeskuksessa ostoksilla. Pyörähdimme eräässä nuorisovaatteita myyvässä liikkeessä katsomassa löytyisikö sieltä kohtuuhintaisia farkkuja. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että liikkeessä myytiin käytettyjä farkkuja jopa kalliimmalla kuin vastaavia uusia. Kuka kumma muka haluaisi maksaa 49 tai 59 € lähes puhkikuluneista farkuista?

Monet housut olivat reisien tai takapuolen kohdalta kuluneet aivan vaaleiksi ja olivat niiltä kohdilta jopa likaisen näköisiä. Itselläkin on kieltämättä usein vanhat ja kuluneet farkut jalassa, mutta ei nyt sentäs ihan sen näköisiä, mitä kyseisessä liikkeessä myytiin uusien hinnalla. Mitenkähän ne farkut olivatkin niin omituisesti kuluneet. Yleensä farkut kuluvat kohtalaisen tasaisesti, mutta nämä olivat kuluneet niin selvästi rajatuilta alueilta, että tulee väkisinkin mieleen niissä olleen jonkinlainen valmistusvika kankaassa jo uutena. Tai ehkäpä edellinen omistaja oli vain harrastanut paljon liukumäessä laskemista.

Ilmeisesti tämäkin onkin näitä taloudellisen laskusuhdanteen aiheuttamia ilmiöitä, että tavallisissa vaatekaupoissakin myydään jo käytettyjä vaatteita, koska olen kaupungilla liikkuessani huomannut, että todella monella, varsinkaan nuorella, ei enää ole varaa ostaa uusia farkkuja vaan he liikkuvat sellaisissa todella pahoin kuluneissa vanhoissa, osin jopa reikäisissä, farkuissa.