... tai sitten he vain valehtelevat. If-vakuutusyhtiön teettämän tutkimuksen mukaan vain joka toinen nuori kuljettaja ajaa ylinopeutta viikoittain. Tämä tarkoittaisi että puolet nuorista kuskeista ajaisi jopa viikon putkeen niin ettei nopeusviisarin neula heilahda kielletylle puolelle.

Minä en kyllä noihin tutkimustuloksiin usko. Aika sissi saa olla jos pystyy edes päivän ajamaan niin ettei vauhti jossain vaiheessa käy ylinopeuden puolella. Kehä I:llä ja III:lla sitä paitsi saa aikamoisen jonon peräänsä jos ei koko ajan aja vähintään 10 km/h ylinopeutta. Se liikennevirta kun siellä menee (jos ei ole ruuhkia) aina reilua ylinopeutta. Kakkoskehällä tilanne ei ole mielestäni vielä ihan niin paha, mutta se onkin Espoon puolella kokonaan.

Samaisen tutkimuksen mukaan 80 % nuorista pitää ajotaitojaan vähintään keskitasoisisan.

Huomaa, että en enää itse ole "nuori kuljettaja". En nimittäin pidä itseäni vähintään keskivertokuskina, enkä edes korkeintaan keskivertokuskina. Ainakaan jos puhutaan kaupunkiliikenteestä. Maallahan nyt ajaa kuka vaan, mutta minä en ainakaan tykkää yhtään jos on tasa-arvoisia risteyksiä ja sellaisia liikennevaloja joissa ei ole omaa nuolivihreää vasemmalle kääntyville. Kierrän ennemmin toista kautta kun käännyn vasemmalle valoristeyksestä jossa on samaan aikaan vihreä valo myös suoraan ajaville.

Espoossa on onneksi suhteellisen helppoa ajaa, mutta Helsingin keskustaan en kyllä omalla autolla mene. Siellä on niitä raitiovaunujakin ja mukulakivikadut. Onneksi Helsingin keskustaan pääsee julkisilla silloin harvoin kun sinne joutuu menemään.