Talven keskellä on mukava muistella kesää. Kesä 2010 muistetaan helteistä sekä ankarista ukkosista. Pääkaupunkiseudulla ei sijainnin vuoksi ukkosista usein päästä nauttimaan/kärsimään. Meri hyydyttää yleensä etelästä tulevat ukkosrintamat ennen kun ne pääsevät mantereelle asti. Mutta sitten kun ukkonen on tarpeeksi voimakas ylittääkseen Suomenlahden, onkin se yleensä varsin komeaa katseltavaa.

Tällainen ukkonen koettiin sunnuntai iltana 08.08.2010. Itse en tuolloin ehtinyt mitään tallennusvälinettä käyttää, mutta onneksi Youtubesta ja netin kuvapalveluista löytyy varsin kattavasti materiaalia tuolta illallta. Tuossa alla on YouTubesta poimittu Espoon Kivenlahdessa kuvattu video, joka havainnollistaa ukkosen saapumisen varsin hyvin.

Ko. ukkonen ei ollut mielestäni (ainakaan Kilossa) mitenkään erikoisen raju tai vaarallisen oloinen. Siinä oli kuitenkin kaksi poikkeuksellista seikkaa.

Ensinnäkin rintama tuli aivan hurjaa vauhtia. Tutkakuvista sen nopeudeksi on arvioitu lähemmäs 100 km/h.

Toinen mielenkiintoinen seikka oli maasalamien vähäinen määrä ja jyrähtelyn vaimeus. Yleensä päällä olevan ukkosen ääni on varsin räjähtävä. Nyt se oli sellaista kumeaa jylinää, vaikka salamointi tapahtui suoraan yläpuolella. Radio Suomen Sääillassa 11.08.2010 seikan arveltiin johtuvan pilven rakenteessa. Pilvi oli kuulemma rakenteeltaan saman tyyppinen kuin trooppisissa ukkosissa, eli se oli varsin korkea ja varausytimet sijaitsivat korkealla. Näin ollen vaikka pilvisalamointi tapahtui suoraan yläpuolella, löivät salamat kuitenkin useiden kilometrien korkeudessa vettä täynnä olevan pilven sisällä.

Kuvia, videoita ja tutkakuva-animaatioita viime-kesän ukkosista löytyy koostetusti mm. selailemalla myrskyvaroitus.com sivuston uutisia viime kesältä.