Oikeusministeriö:

Niinpä esimerkiksi maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikan tai siitä vastuussa olevien ankarakaan arvostelu ei sellaisenaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Rangaistavaa kuitenkin on kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu.

Tyypillinen rangaistava menettely olisi sellaisen tiedon, mielipiteen tai muun viestin levittäminen, joissa ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa tai syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai toivottavana tai ihmisiä verrataan eläimiin tai yleistäen väitetään heitä rikollisiksi tai esitetään alempiarvoisiksi.

Ehkä Oikeusministeriö julkaisee sitten listan eläimistä joihin vertaaminen on uhkaamista, solvaamista tai panettelua?

Mutta mites tämmöset sitten
"X:läiset ovat rohkeita kuin leijonat"
"X:läiset ovat julmia kuin leijonat"

No, tuo oli vielä helppo - ensimmäinen on OK, mutta toinen on kauhea rikos

Mutta tämä on jo vaikeampi
"X:läiset ovat rohkeita kuin hamsterit"
"X:läiset ovat julmia kuin hamsterit"

Siinä sitä onkin syyttäjällä miettimistä, että minkäslainen eläin se hamsteri nyt sitten on. Onko siihen tuolla lailla vertaaminen kehumista, vai kansanmurhaako se blogisti siinä suunnittelee?

Mutta tämä vähän ihmetyttää:

Esityksessä huomautetaan, että sananvapauden ydinalueeseen kuuluvan poliittisen ja yhteiskunnallisen keskustelun yhteydessä rajoituksiin on suhtauduttava tiukemmin kuin esimerkiksi kaupallisessa mainonnassa.

Eli pikkasen voit kiihottaa kansanryhmää vastaan jos myyt samalla vaikka kaljaa, mutta jos poliitikko kirjoittelee epäkorrektisti, niin käräjät kutsuu? Onkohan tiedotteen kirjoittajalle tullut nyt lipsahdus? Toivottavasti.