Pääkaupunkiseudulla on kovasti alettu vouhottamaan pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämistä. Yhteenkasvaneiden kuntien yhteistyö on toki luonnollista ja järkevää, mutta kannattaako kuntia silti yhdistää? Tällä hetkellä rintamalinjat menevät siten, että Helsinki liittäisi mielellään Vantaan ja Espoon itseensä, Vantaalla on suurta mielenkiintoa liitokseen ja Espoo laittaa hanttiin.

Syyt eri kuntien tahtotiloihinkin ovat selvät. Helsinki haluaa liittää naapurikunnat itseensä, koska hyvät veronmaksajat tuppaavat paeta suurkaupungin kulttuuririkkautta rauhallisempiin (ja asumiskustannuksiltaan edes vähän edullisempiin) naapurikuntiin. Vantaa haluaa liittyä Helsinkiin koska ovat onnistuneet saamaan taloutensa kuralle. (Miten Helsingin naapurissa oleva kasvukunta edes pystyy siihen?). Espoo puolestaan ei halua kimppaan koska se pärjäisi itsenäisenäkin ja pelko määräysvallan menettämisestä Helsingille on suuri.

Espoossakin nyt kuitenkin mahdollisesti tehdään selvitys liitoksen eduista ja haitoista. En tiedä hyötyykö tuosta selvityksestä kukaan muu kuin konsultit, mutta ehkä on hyvä jos asiasta saadaan tutkitut faktat. Oma pelkoni on, että Espoosta halutaan maksumies Suur-Helsingin ongelmien hoitamisen rahoittamiseen. 

Näinhän se on toki aina kuntaliitoksissa. Sitähän ne härmäläisetkin varmaan pelkäsivät kun Suur-Kauhavaa alettiin puuhaamaan. Härmäläisten pelko oli toki aiheellinen ja niinhän he maksajiksi joutuvatkin. Härmien ja Espoon välillä on vaan se ero, että Härmillä (väkiluvut 3 900 ja 4 600) taantuvina kuntina ei ollut paljon vaihtoehtoja. Sen sijaan Espoolla (väkiluku n. 241 000 ja kasvaa) ei ole mitään pakottavaa syytä kuntaliitokseen.

Espoo pysykööt siis itsenäisenä, mutta yhteistyötä pääkaupungin kanssa ei saa unohtaa, ettei käy kuin Sipoolle.