Ruotuväen haastattelussa puolustusministeri Häkämies kertoo, että Sveitsistä ostetut HW:t toimitetaan Suomeen 2009 alkaen. Samassa jutussa Häkämies kertoo ostopäätöksen olleen nopea, koska tieto siitä että koneet ovat myynnissä saatiin vasta kaksi viikkoa ennen päätöksentekoa.

Ostopäätös oli toki oikea, mutta yhtä asiaa ihmettelen.

Sveitsin puolustuministeriön mukaan päätös Hawk-laivueen myynnistä on tehty jo 2002, eikä niillä Sveitsissä ole tuon jälkeen lennetty. Vielä kesällä löysin Sveitsin puolustuministeriön nettisivuilta vuodelle 2006 päivätyn myynti-ilmoituksen ko. koneista, mutta valitettavasti sitä ei enää verkosta löydy. Vuonna 2006 koneita oltiin kauppaamassa Kanadaan taitolentoryhmä Snowbirds:lle, mutta tuo kauppa jäi sitten syystä tai toisesta toteutumatta. Kauppoja ei nähtävästi saatu aikaiseksi ennen kuin kesällä 2007 suomalaisten kanssa.

Miten on siis mahdollista, että meillä ei puolustusministeriössä olla oltu tietoisia siitä, että tällaista 18 Hawk-koneen laivuetta on maailmalla kaupiteltu jo pitemmän aikaa? Herää kysymys, kuinka paljon edullisia tarjouksia Suomelta on mennyt ohi ihan vaan siksi, että ei näköjään seurata millaista kalustoa maailmalta olisi saatavilla.

Voi tietysti olla, että puolustusministeriössä on kyllä oltu tietoisia Sveitsin myyntihankkeesta jo pitkään. Tällöin nopeassa aikataulussa olisi ollut ajatuksenä lähinnä se, ettei kaiken maailman jaakkolaaksot ehdi alkaa urputtamaan asehankinnasta. Toivottavasti kyse on nimenomaan tästä, eikä siitä että puolustusministeriössä ei yhtään seurata mitä muut Euroopan armeijat puuhastelevat.