Soittelivat taas jostain puhelinmarkkinointifirmasta, jonka hyvä asiakas olen kuulemma ollut (ikinä kuullutkaan koko firmasta). Siitä kiitoksena olisin saanut jakson MikroBitti- tai Geo-lehteä ihan ilmaiseksi. Kävimme suunnilleen seuraavanlaisen puhelinkeskustelun.

Minä:  No, mitä se maksaa?
Lehtikauppias: Ei yhtään mitään
M: Niin, niin, mitä se maksaa?
LK: Ei, ei olet nyt ymmärtänyt väärin. Tämä tilausjakso on todellakin palkinto Sinulle hyvästä asiakssuht...
M: Joo-o, mutta mitä se maksaa?
LK: Ei kun tästä jaksosta ei sinulle ikipäivänä tule laskua... (selittää sitten pitkät pätkä Geo-lehden hienoista jutuista)
M: [keskeyttäen myyntipuheen] Niin eikö se muka tosiaan mitään maksa?

No, paljastuihan se sitten lopulta, että kyseessä olisi ollut vuoden tilaus, josta 6 kk olisin saanut "ilmaiseksi", eli siis käytännössä vuoden tilaus puoleen hintaa. Toivotin myyjälle hyvää päivänjatkoa ja painoin punaista luuria.

Miksi nämä puhelinmyyntifirmat ei voi vaan kaupata sitä suoraan, että vuoden tilaus puoleen hintaan? Nimittäin kun kustantajan (Sanoma Magazines) omat kauppiaat soittaa, ne suoraan sanoo, että nyt olisi taas kestotilauksen eka jakso puoleen hintaan, otatko? Jos ei ota, niin homma jää siihen. Jos tilauksen ottaa, kauppias yleensä vielä muistuttaa, että tilauksen voi käydä netissä irtisanomassa laskutuskauden loppuun, jolloin se ei pääse jatkumaan tuplahinnalla sitten seuraavana vuonna.

Mua alkaa risomaan tuollainen epärehellinen myyntitaktiikka. Ilmeisesti tarkoitus onkin vaan huijata esim. vanhuksia jotka vasta sitten laskun saatuaan huomaavat, että ilmaisellakin on hintansa.