"Ketä sä oot?" "Ketä tuo mies on ketä kävelee tuolla?" "Ei tästä kirjoittelusta ketään mulle mitään maksa."
Kuulostaako tutulta? Viime vuosina on yleistynyt käsittämätön tapa käyttää ketä-sanaa kaikkien pronominien sijasta. Se kuulostaa kerta kaikkiaan kamalalta. Miksi ei voi sanoa "kuka sinä olet?" tai "kuka tuo mies on joka kävelee tuolla?" tai "Ei tästä kirjoittelusta kukaan mulle mitään maksa". Hemmetti, kun kielessä kerran on sanat "kuka" ja "joka" yms. olemassa, niin käytetään niitä!

Mistähän muuten se sitten johtuu, että nykyään ei enää osata yksinkertaisiakaan yhdyssanoja? Varsinkin tämä "skeitti laudalla" liikkuva ja "teksti viestejä" kirjoitteleva sukupolvi tuntuu täysin kadottaneen yhdyssanojen kirjoittamisen jalon taidon. Eikö koulussa niiden tunnistamista enää opeteta?

Tiedän, että tällainen pronominien ja yhdyssanojen käytöstä vaahtoaminen tuntuu monesta turhalta. Monet ajattelvat, että epäviralliset tekstit, joita kirjoitellaan sähköposteissa tai tekstiviesteissä, eivät ole niin oleellisia, että niiden oikeakielisyyteen kannattaisi kiinnittää huomiota. Se on toki totta mutta siinä on se vaara, että ei enää osaakaan kirjoittaa laadukasta tekstiä silloin kun se on tarpeen. Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi netin keskustelupalstoille tai uutisryhmiin kirjoitetut tekstit saattavat tulevaisuudessa pompsahtaa mahdollisen tulevan työnantajasi silmille, kun hän työhakemuksesi saatuaan googlaa mitä nimelläsi löytyy. Ei välttämättä anna kovin hyvää kuvaa, jos hakutuloksista löytyy nimelläsi tekstejä, jotka on kirjoitettu tyyliin: "Ketä katsoi eilisen pesä pallo pelin?"

Nyt Sinulla, arvoisa lukijani, onkin aika ottaa ohjat käsiisi ja aloittaa oikeinkirjoitustaitojesi parantaminen vaikka etsimällä kaikki mahdolliset kielioppivirheet tästä tekstistäni, ja kertoa niistä kommenteissa.

Lisäys 18.06.2006 18:22
Poistettu alkuperäisestä tekstistä yksi pilkku mutta-sanan edestä.