Adressimiehenä ja Jussi Halla-ahoa europarlamenttiin puuhanneen valitsijayhdistyksen vetäjänä tunnetuksi tullut Juha Mäki-Ketelä on puuhaamassa uutta puoluetta. Kakkajoutsen työnimelläkin tunnetusta projektista tuli sitten lopulta Muutos 2011.

Mediassa projektia on luonnehdittu lähinnä rasistiseksi maahanmuuttokriittiseksi. Puolueen alustavassa puolueohjelmassa maahanmuuttopolitiikka tulee kuitenkin vasta viidentenä kohtana. Ykkösenä puolueohjelmassa on suora demokratia edustuksellisen demokratian tueksi. Puolueohjelmassa tavoitteena on kansanäänestykset koko kansakuntaa koskevista merkittävistä päätöksistä. Hommaforumilla sorvataankin jo yhdistyksen kannanottoa, jossa vaaditaan sitovaa kansanäänestystä NordStream -kaasuputkesta.

Suora demokratia kuulostaa yhtäkkiä hienolta ajatukselta. Kyllä kansa tietää - vai tietääkö? Kiinnostaako kansaa edes ottaa asioista selvää? 40 % kansasta on niin laiskaa, ettei viitsi edes äänestää nykyisissäkään vaaleissa, ja ne jotka äänestävät, äänestävät sitä samaa puoluetta jota jo heidän vanhempansakin äänestivät.

Kansakuntaa koskevat merkittävät päätökset ovat todellakin liian merkittäviä, jotta niitä voitaisiin jättää kansan päätettäviksi. Voiko tavallisella kansalaisella olla edes tietoa kaikista asioista jotka tulee huomioida esimerkiksi NordStream-kaasuputkesta päätettäessä? Voidaanko kaikkea asiaan liittyvää tietoa edes julkistaa kansalle? Pelkonani on, että tärkeistä asioista päätetään kansanäänestyksessä tunteiden perusteella, sen sijaan että päätökset tehtäisiin kylmiin faktoihin perustuen.

Toisaalta, kun katsoo nykyistä pääministeriä ja hallitusta vaikuttaa välillä siltä, että ihan fiilispohjalta sielläkin mennään.

Koska poliitikkomme nyt ovat mitä ovat, kansanäänestyksiä voisi kyllä minunkin mielestäni olla enemmänkin, jotta hallitukselle kävisi selväksi mitä ihmiset haluavat. Mutta missään nimessä niiden ei tulisi olla sitovia. Jos hallitus ja eduskunta sitten toimisi vastoin neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulosta, poliitikot kantaisivat siitä ns. poliittisen vastuun.

Muutos 2011 yhdistyksen tulee kerätä 5000 kannattajakorttia, jotta yhdistys voidaan rekisteröidä puolueeksi ja se voi asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin. Tavoitteena on kolme paikkaa eduskunnassa. Tavoite on aika kova, sillä tähän mennessä uusien puolueiden kohtalona on ollut painua kaksien vaalien jälkeen unholaan. Vaikka Muutos 2011 ei tähän poikkeusta tekisikään, se varmaankin omalta osaltaan lisää tulevien eduskuntavaalien värikkyyttä ja kiinnostavuutta.