"Lapsen myötä perheen työnjako muuttuu helposti vähemmän tasa-arvoiseksi"

Näin kertoo Väestöliiton erikoistutkija Anna Rotkirch HS:n uutisessa. Samassa uutisessa kerrotaan, että isät uskovat äitien hoitavan lasta paremmin, ja tämän olevan merkittävä syy siihen, että isät eivät pahemmin vanhempainvapaata pidä. Toisaalta useimmat äidit haluavat pitää koko vapaan itse.

Erikoistutkija Rotkirchin lausahduksesta saa sellaisen käsityksen, että se on jotenkin kauhea vääryys, että naiset omasta tahdostaan jäävät kotiin hoitamaan lapsiaan ja miehet menevät kodin ulkopuolelle töihin. Ehkä hän ei arvosta koti-äitejä?

Ei kait tasa-arvo nyt sitä tarkoita, että miesten ja naisten tulisi olla samanlaisia. Miehet ja naiset nyt kuitenkin ovat biologisesti varsin erilaisia. Esimerkiksi imetys näyttäisi naisilta sujuvan selvästi luonnollisemmin kuin miehiltä.

Mitenkähän tämä lapsiperheiden työnjako sitten pitäisi tapahtua, että rouva (neiti?) Erikoistutkijakin olisi tyytyväinen? Tarkoittaako se sitä, että vaikka emäntä on päivät kotona lasten kanssa, niin kotityöt on silti jaettava tarkasti 50/50? En siis tarkoita sitä, että kaikki kotityöt pitäisi jättää kotona olijalle, mutta sen illalla töistä väsyneenä tulevan isänkö ne kaikki pitäisi sitten tehdä, että Väestöliiton viisaat pysyvät tyytyväisenä?

Useimmissa perheissä on kuitenkin jo nyt itsestään selvää, että ei ole erikseen miesten töitä ja naisten töitä. On vain yhteiset työt ja miesten työt. Mikään ei näille Erikoistutkijoille vaan tunnu riittävän.

"Kummalliseksi on maailma menny, kun nuaret flikat jua viinaa ja raavahat miähet syä salaattia"