Siilasmaan työryhmä ehdottaa mm. että asepalvelus lyhennettäisiin neljään kuukauteen. Mielenkiintoinen ehdotus. Varmastikin ihan perusasiat ehditään opettaa niinkin lyhyessä ajassa, mutta lyhyeltä tuo aika vaikuttaa. Siinä tulee kuitenkin yksi iso koulutuksellinen ongelma.

Jos palveluserät jatkossa olisivat esim tammikuu-huhtikuu, toukokuu-elokuu ja syyskuu-joulukuu, niin etelän varuskunnissa kaksi palveluserää ja pohjoisempana yksi palveluserä ei kokisi lainkaan kunnon talvea palvelusaikanaan.

Voin nimittäin kokemuksesta kertoa, että on aika suuri ero siinä toimitaanko kesä- vai talviolosuhteissa.

Tietysti tässä voisi ajaella jotain autokoulutyyppistä ykkös- ja kakkosvaihetta, eli elokuussa kotiutuville järjestettäisiin ensimmäiset kertaushajoitukset jo vaikkapa seuraavan vuoden helmikuussa.

Joka tapauksessa on mielekiintoista seurata, mitkä varuskunnat joudutaan seuraavaksi lakkauttamaan. Kolme saapumiserää vuodessa nimittäin vapauttaa aika paljon majoituskapasiteettiä.

Samalla saadaan varmaan helpotusta varsikenkien riittävyysongelmaan. Ihmettelen vaan, että jos varastoissa ei ole tarpeeksi kenkiä edes varusmiehille, niin milläs jalkineilla se 250 000 miehen reservi on tarkoitus varustaa?